New Babylon – Aan ons de vrijheid

€29.95 Free shipping (Benelux)
sold out
Look inside
Description
Details

Prachtig kunstboek over Cobra-kunstenaar Constant

“Er is steeds meer internationale aandacht voor Constant, vergelijkbaar met de groeiende populariteit van Mondriaan. We willen New Babylon wereldwijd zo veel mogelijk tonen, zodat het jonge stedenbouwers, architecten, economen en politiek leiders blijft inspireren.”

– Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag


Een wereld zonder grenzen. Mensen die niet hoeven te werken, maar dankzij volledige automatisering vrij zijn om te spelen en te reizen. Constant Nieuwenhuys (1920-2005) verbeeldde zijn ideeën over een nieuw soort mens (de homo ludens), samenleving en architectuur in een van de meest visionaire en omvangrijke projecten uit de naoorlogse kunstgeschiedenis: New Babylon. Hij zou er bijna twintig jaar lang, tot in 1974, aan werken. Tot op de dag van vandaag is zijn wereldwijde stad van de toekomst een inspiratiebron voor veel beeldend kunstenaars, denkers en architecten, onder wie Rem Koolhaas.

Dit boek brengt niet alleen de veelzijdigheid van het project zelf in beeld, maar toont ook de verschillende stappen die Constant vanaf zijn Cobra-periode naar dit centrale project uit zijn oeuvre geleid hebben. Prachtige maquettes, tekeningen, kaarten, schilderijen, aquarellen en collages worden afgewisseld met foto’s, schetsen en andere vondsten uit zijn archief. Ook experimenten als de Ludieke trap en het Deurenlabyrinth komen aan bod, waardoor een compleet beeld ontstaat van een uiterst dynamische kunstenaar.

Met teksten van Constant zelf en bijdragen door Laura Stamps, Willemijn Stokvis, Mark Wigley, Pascal Gielen, Rem Koolhaas en Trudy van der Horst.

Het boek bij de grote overzichtstentoonstelling van Constant in het Gemeentemuseum Den Haag, van 28 mei tot en met 25 september 2016.


  • 29,2 x 24,5 cm
  • 240 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 9208 158 2


Related books