Jean Brusselmans

€29.50 Free shipping (Benelux)
Look inside
Description
Details

Overzicht van het oeuvre van een van de authentiekste Belgische modernisten

De Vlaamse schilder Jean Brusselmans (1884-1953) was een tijdgenoot van kunstenaars als Constant Permeke en Gustave De Smet. Hij begon zijn artistieke carrière in de volle bloei van het Vlaams expressionisme, maar hij was veel meer dan een zuivere expressionist. Zijn ultieme doel was om de harmonische orde der dingen te onthullen in zijn schilderijen.

Het werk van Brusselmans is niet in één categorie te vatten. Hij zocht steeds naar een uitgepuurde, authentieke kunst, naar de juiste proporties en naar de perfecte balans tussen het figuratieve en het abstracte. Brusselmans reduceerde de realiteit tot de essentie. Hij werd daarin sterk beïnvloed door onder meer de Belgische abstracte kunstenaars, de constructivisten, Cézannes structurele kleurgebruik en de objectieve vormentaal van Le Corbusier.

Jean Brusselmans is een van de authentiekste kunstenaars van het Belgische modernisme. Zijn innovatieve stijl was en is een inspiratiebron voor vele hedendaagse kunstenaars.

Deze catalogus wordt gepubliceerd naar aanleiding van een grote tentoonstelling van Jean Brusselmans in het Gemeentemuseum Den Haag (17 februari – 10 juni 2018), die daarna zal doorreizen naar Chemnitz, Duitsland. De tentoonstelling focust op de periode 1931-1949, waarin Brusselmans een zeer persoonlijke stijl en vormentaal ontwikkelde.

Met tekstbijdragen van onder anderen Rudi Fuchs (kunsthistoricus) en Hans Janssen (curator Gemeentemuseum Den Haag) en een interview met Jan Dibbets.

  • 29,2 x 24,5 cm
  • 144 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Tweetalige editie Nederlands-Engels
  • ISBN 978 94 9267 741 9

Related books