Bruegel – De hand van de meester

€49.50 Free shipping (Benelux)
Look inside
Description
Details

Het boek bij dé internationale toptentoonstelling van het jaar in Wenen

Pieter Bruegel de Oude (1525/30–1569) bekleedt een bijzondere plaats in ons collectieve geheugen en zijn werk verwierf mettertijd een haast legendarische status. Hij was in de zestiende eeuw de belangrijkste schilder en tekenaar van de Lage Landen en genoot ook al tijdens zijn leven grote faam. Daarna raakte de kunstenaar echter lange tijd in het vergeetboek, tot hij begin twintigste eeuw werd herontdekt. Sindsdien fascineren Bruegels schilderijen, prenten en tekeningen zowel de kunsthistorici als het grote publiek. Zijn ongelooflijke composities zijn meesterlijk uitgevoerd en worden bevolkt door veel, meestalkleine, intrigerende personages.

Deze erg rijk geïllustreerde publicatie neemt de kijker mee op een ware ontdekkingstocht door de schilderijen en ontsluit stap voor stap de veelgelaagde, vaak morali­serende betekenis van de vele details.

De jubileumtentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum in Wenen (van 2 oktober 2018 tot 13 januari 2019), naar aanleiding van de 450ste verjaardag van Bruegels dood, is de eerste omvattende monografische expositie ooit aan de schilder gewijd. Bijna dertig schilderijen (zo’n drie kwart van zijn bewaard gebleven geschilderde oeuvre) en de helft van alle nog bestaande tekeningen en prenten worden er samen gepresenteerd.

Deze schitterende catalogus is niet alleen de weerspiegeling van de tentoonstelling met haar nooit geziene rijkdom aan meesterwerken, hij bevat ook de neerslag van de recentste wetenschappelijke onderzoekingen naar Bruegels oeuvre. Hij wordt bovendien aangevuld met een e-boek dat in vijf essays de artistieke creatie van de kunstenaar, de geschiedenis van de verzamelingen, het onderzoek en zijn werkmethoden belicht.

Met teksten van de vier curatoren van de overzichtsexpo Bruegel – The Hand of the Master in Wenen: Manfred Sellink (Bruegel-expert en hoofddirecteur van het KMSKA), Ron Spronk (bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit in Nijmegen), Sabine Pénot (conservator Kunsthistorisches Museum Wenen) en Elke Oberthaler (hoofd restauratieatelier Kunsthistorisches Museum Wenen), met medewerking van kunsthistorica Alice Hoppe-Harnoncourt. De auteurs maken het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude toegankelijk aan de hand van uitgebreide en inhoudelijk sterk onderbouwde entries. Het geheel biedt een verfrissende kijk op de werken van de meester.

  • 28 x 24 cm
  • 304 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 9267 763 1

Related books