Besloten hofjes – Laatmiddeleeuwse paradijstuinen ontrafeld

€49.95 Free shipping (Benelux)
Description
Details

Prachtig geïllustreerd totaaloverzicht van
wonderlijke zestiende-eeuwse kijkkastjes

Tijdens de late middeleeuwen ontstond in de Lage Landen een unieke religieuze kunstvorm, die gebruikmaakte van een grote verscheidenheid aan artefacten en memorabilia: de Besloten Hofjes.

Deze unieke mixed-mediaobjecten stellen een ideale spirituele en paradijselijke wereld voor. Behalve gepolychromeerde beeldjes ( poupées de Malines) bevatten de Hofjes zijdebloemen, metalen pelgrimsinsignes, wassen medaillons, relieken, artefacten in albast, perkament, papier en pijpaarde. Ze zijn afgewerkt met lovertjes, parels en kralen in glas, been, koraal en amber. Het geheel is een indrukwekkende, tot de verbeelding sprekende ‘tuin’, die met beschilderde panelen kan worden afgesloten.

De zestiende-eeuwse Hofjes van Mechelen genieten internationale erkenning als unieke creaties en topstukken. Ze zijn een bijzondere mix van devotie, spiritualiteit en ambachtelijke innovatie. De zeldzame collectie wordt bewaard in het Mechelse Museum Hof van Busleyden.

Dit boek verzamelt niet alleen kennis over de inhoud en de beeldtaal van de Hofjes, maar richt ook de aandacht op de bijzondere materiële kenmerken. Detailfoto’s tonen nooit eerder geobserveerde artefacten en ontrafelen de historische mixed-mediakunstwerken. Dit eerste totaaloverzicht van de Mechelse Besloten Hofjes is het resultaat van jarenlang internationaal academisch onderzoek.

  • 29,1 x 24,2 cm
  • 288 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 9267 766 2

Related books