Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria – Een showstuk van Frans Ykens (1601-1693)

€22.50 Free shipping (Benelux)
Description
Details

Phoebus Focus II

Dingen zijn niet altijd wat ze lijken, zoals op het Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria van Frans Ykens (ca 1645). Mocht de titel onze blik niet leiden, dan leek dit tafereel een banaal stilleven. Pas voor wie aandachtig kijkt, opent het schilderij een hele wereld, zoals blijkt uit deze publicatie. Frans Ykens is gepokt en gemazeld in de roemrijke Vlaamse traditie van keukenstilleven voorstellingen en marktscènes. Met Pieter Aertsen (ca 1508-1575) en diens leerling en neef Joachim Beuckelaer (ca. 1533-1574) nam het genre een hoge vlucht in de zestiende eeuw.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Prisca Valkeneers (°1978) studeerde in 2007 af als licentiate in de Kunstwetenschappen en Archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Met haar eindverhandeling over gotische gewelfschilderingen won ze de scriptieprijs van het Algemeen Nederlands Verbond. Bijna tien jaar lang was ze als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Centrum Rubenianum in Antwerpen. Daar verloor ze haar hart aan de Vlaamse meesters en aan Rubens in het bijzonder. Ze gaf lezingen op (inter)nationale congressen en publiceerde zowel over de gotiek als over de zeventiende eeuw. Nu is Prisca freelance kunsthistorica in het brede culturele veld. Haar passie: kunst en cultuur overbrengen in een boeiend verhaal, geschreven of verteld, aan uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud.

  • 21 x 14,8 cm
  • 64 pages
  • Softcover
  • Quadrichromy
  • Dutch edition
  • ISBN 978 90 8282 900 6

Related books

No books found