Het meermonster van Tagua Tagua – Monstermanie en hofintriges in de achttiende eeuw

€22.50 Free shipping (Benelux)
Description
Details

Phoebus Focus V

Het anonieme Het Meermonster van Tagua Tagua uit 1784 geeft, tweehonderdvijftig jaar na datum, als geen ander kunstwerk inzicht in de kracht van het beeld in een krakend tijdsgewricht. Het beest brengt een synthese van driehonderd jaar beeldtraditie. In de kern gaat het terug op middeleeuwse encyclopedieën, maar zijn galante snuit verraadt een achttiende-eeuwse identiteit. Sterker nog: het Meermonster blijkt pure politieke propaganda.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Dr. Katharina Van Cauteren (°1981) staat aan het hoofd van de kanselarij van The Phoebus Foundation. Ze is kunsthistorica en maakte al tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zo bracht ze Rubens voor het eerst naar India, toonde ze Jan van Eyck in Nederland en vierde ze met modeontwerper Walter Van Beirendonck de 350ste verjaardag van de Antwerpse Academie. Met Politiek & Schilderkunst schreef ze het standaardwerk over de Brusselse schilder Hendrick De Clerck (1560-1630) en de politieke ambities van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Daarnaast publiceerde Van Cauteren tal van boeken en artikels over de kunst van de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, en zelfs over de kunst van Sint-Martens-Latem, Ensor, Tytgat en Wouters. Want waar beeldvoorstellingen zijn, vallen verhalen te vertellen... Met Het Meermonster van Tagua Tagua waagt ze zich op meer exotisch terrein.

  • 21 x 14,8 cm
  • 96 pages
  • Softcover
  • Quadrichromy
  • Dutch edition
  • ISBN 978 90 8282 904 4

Related books

No books found