Phoebus Focus XII
De beeldhouwer Jan Borman krijgt in dit boek dankzij sculptuurspecialiste Marjan Debaene de plaats die hij verdient. De auteur kadert de kunstenaar en zijn grandioze Madonna met kind binnen een uitgebreid artistiek netwerk. Terecht prezen tijdgenoten Borman als de beste beeldsnijder.
In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.
Marjan Debaene (°1978) studeerde kunstwetenschappen en culturele studies aan de KU Leuven. Vandaag is ze Head of Collections in M – Museum in Leuven. Ze is experte op het gebied van laatgotische Brabantse sculptuur. Ze publiceerde de eerste bestandscatalogus beeldhouwkunst van M – Museum in 2014 en organiseerde voor M verscheidene tentoonstellingen zoals Getekend, Jan R. – De herontdekking van een renaissanceschilder (2012), Beelden uit Brugge (2015), Meesters in beeld en Over de grens –Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen (2017).
In 2019 cureerde ze de tentoonstelling Borman en Zonen – De beste beeldsnijders en coördineerde ze de bijbehorende publicatie Borman – A family of Northern Renaissance sculptors. Daarnaast is ze de coördinator van Ards, the platform for medieval sculpture (www.ards.be). Haar doctoraatsonderzoek, getiteld What’s in a name? Leuven anonymous sculpture re-examined neemt de beeldhouwkunst die rond 1500 in Leuven geproduceerd werd onder de loep.
- 21 x 14,8 cm
- 74 pages
- Softcover
- Quadrichromy
- Dutch edition
- ISBN 978 94 6388 332 0