Diepdruk - vlakdruk - hoogdruk - doordruk – 50 jaar Frans Masereel Centrum, Kasterlee (1972–2022)

€59.00 Free shipping (Benelux)
Look inside
Description
Details

Feestelijke terugblik op het vijftigjarige bestaan van het Frans Masereel Centrum

Met deze publicatie viert het Frans Masereel Centrum te Kasterlee haar vijftigste verjaardag. Sinds de statutaire oprichting in 1972 is het Centrum, genoemd naar de Belgische graficus, houtsnijder, kunstschilder, tekenaar en pacifist Frans Masereel, uitgegroeid tot een van de meest uitdagende en inspirerende omgevingen voor kunstenaars en curatoren om grafiek en printed matter-at-large te onderzoeken.

Op basis van extensief archiefonderzoek schetst Diepdruk - vlakdruk - hoogdruk -doordruk een rijk historisch portret van deze internationaal gerenom­meerde residentie- en tentoonstellingsruimte in Kasterlee. In zes hoofdstukken en evenveel decennia wordt de lezer doorheen de geschiedenis van het Centrum geleid, waarbij bewust de spanning tussen de densiteit van de chronologische ordening enerzijds en de selectieve bespreking van feiten en protagonisten anderzijds wordt opgezocht. Het boek start in 1962, het jaar waarin Turnhoutenaar Fons Mertens drukpersen begint te verzamelen die de basis vormen van de technische uitrusting van het latere Frans Masereel Centrum. In rijkelijk geïllustreerde bijdrages besteedt het boek aandacht aan onder meer de architectuur van het Centrum, de cultuurpolitieke context waarin het functioneerde, of de kunstenaarsboeken die het heeft uitgegeven, maar het bundelt ook interviews met voormalige werknemers en kunstenaars die er resideerden. Elk decennium wordt afgesloten met een selectie aan grafische werk gemaakt in het Centrum, alsook een gedetailleerde chronologie van gebeurtenissen.

Diepdruk - vlakdruk - hoogdruk - doordruk schuift een kunstgeschiedenis naar voren die niet is opgevat als een uitgekiende opsomming van hoogtepunten en gloriemomenten, maar als een aaneenschakeling van overlappende feiten en gebeurtenissen, een verdichte sliert van handelingen en beslissingen.

Met tekstbijdragen van Belgisch Instituut Grafisch Ontwerp (Leroy Meyer & Pia Jacques de Dixmude), Camille Bladt, Laura Bovsòvers-Carette, Koen Brams, Wouter Davidts, Aurelie Daems, Stijn Maes, Kaat Obbels, Gertjan Oskar, Anton Pereira Rodriguez, Henk Roose, Paula Rodriguez-Sardiñas, Veerle Soens, Louise Vanhee, Nikolaas Verstraeten en Stefaan Vervoort.

Publicatie naar aanleiding van het vijftigjarige verjaardagsfeest van het Frans Masereel Centrum op 15 oktober 2022. Samengesteld door de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945), UGent.

  • 34 x 24 cm
  • 464 pages
  • Softcover with flaps
  • Quadrichromy
  • Dutch edition
  • ISBN 978 94 6436 674 7

Related books