Eerste overzicht van Rinus Van de Veldes werk op papier
Naast zijn werk op monumentale doeken focust Rinus Van de Velde (1983) zich sinds enige tijd voornamelijk op het tekenen met houtskool op papier. In vergelijking met de oppervlakte van geprepareerd canvas is dat van papier een stuk ruwer, waardoor er een nieuwe vorm van abstractie in zijn werk komt. Doordat hij op een snellere en directere manier kan tekenen ontwikkelt zich een andere beeldtaal.
Met zijn autonome werk op papier, zowel op klein als op groot formaat, gaat Van de Velde terug naar een traditionelere en tegelijk fundamentelere vorm van het tekenen – het wordt haast tekenend schilderen.
Publicatie bij de expo in het Gemeentemuseum Den Haag van 3 december 2016 tot 5 maart 2017. In deze tentoonstelling vertelt Van de Velde het verhaal van Isaac Weiss, een fictief alter ego dat een kunstenaarskolonie leidt. Leden van de kunstenaarskolonie van Weiss zijn enkele grote namen uit de twintigste eeuw, onder wie Mark Rothko, Jean Brusselmans en Pablo Picasso. De ingelijste kooltekeningen die het leven in de kolonie schetsen, worden opgehangen tegen muurvullende kartonnen reproducties van kunstwerken van de hand van deze meesters. Als Isaac Weiss toont Van de Velde, die als beeldhouwer is opgeleid, binnen deze installatie voor het eerst autonome sculpturen.
Met een inleiding door Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag, en een interview door Laura Stamps, curator-conservator bij het Gemeentemuseum.
- 29 x 24,7 cm
- 160 bladzijden
- Hardcover
- Quadrichromie
- Tweetalige editie Nederlands-Engels
- ISBN 978 94 9208 181 0