Kamikaze

€ 35,95 € 29,95 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Omvangrijke retrospectieve monografie over een van Belgiës radicaalste kunstenaars

Met Kamikaze brengt de Hamburger Kunsthalle onder leiding van curator Brigitte Kölle een omvangrijke retrospectieve tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Philippe Vandenberg (1952–2009), wiens radicale werk steeds meer internationale erkenning krijgt.

Philippe Vandenberg creëerde een divers oeuvre dat zijn Zeitgeist reflecteert en een antwoord probeert te bieden op fundamentele vragen. De titel Kamikaze verwijst naar de werkmethode van de kunstenaar: de vernietiging van voorafgaande werken en vastgeroeste denkbeelden opende voor hem de weg tot creatie.

Het principe verklaart de vormelijke en inhoudelijke verscheidenheid van zijn schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling en deze publicatie, die de periode van 1995 tot 2009 overspannen, tonen figuratieve werken naast abstract-geometrische experimenten en monochrome overschilderingen. In zijn laatste levensjaren onderzocht de schilder onder meer het gebruik van woorden en zinfragmenten in zijn werk.

Verwijzend naar de wereldliteratuur, mythen en dierenfabels, of zich baserend op de motieven van het kruis, de cirkel en de swastika, raakt Vandenberg aan de duistere kant van het menselijke bestaan, aan pijn en geweld, aan het afgescheiden zijn van elkaar, maar ook aan ons diepmenselijk verlangen naar intimiteit en participatie. Zijn intense oeuvre is tegelijk verontrustend en opwindend. Het weekt paradoxale gevoelens los in de kijker, die zich misschien in het werk zal herkennen, maar die ook wordt uitgenodigd zichzelf in vraag te stellen.

Met veel nooit eerder gepubliceerd werk en tekstbijdragen door onder anderen Brigitte Kölle en Felicity Lunn.

Kamikaze loopt in de Hamburger Kunsthalle van 16 november 2018 tot 24 februari 2019 en reist daarna door naar Pasquart Kunsthaus in Bienne, Zwitserland.

Van 17 september 2020 tot 3 januari 2021 loopt in Bozar in Brussel de expo Philippe Vandenberg – Molenbeek, de eerste solotentoonstelling over zijn late werken op papier.

  • 27,8 x 20,5 cm
  • 272 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Drietalige editie Duits-Engels-Frans
  • ISBN 978 94 9267 775 4

Gerelateerde boeken