Frans Hals

€ 45,00 Gratis verzending (Benelux)
Look inside
Beschrijving
Details

Een jaar na Vermeer presenteert het Rijksmuseum de grote retrospectieve over Frans Hals


★ ★ ★ ★ ★ The Times
“Do not miss this sumptuous, spirit-lifting show”

★ ★ ★ ★ The Telegraph
“Like the best get-togethers, this full-throated retrospective... is a proper, unruly knees-up.”

★ ★ ★ ★ NRC Handelsblad

"Bij de tentoonstelling verscheen een boek dat meer is dan een catalogus: eigenlijk is het een beter boek over Hals dan Nadlers recente biografie. Alle biografische informatie is ook hier te lezen (kunsthistoricus Jaap van der Veen deed zowaar nog een paar nieuwe archiefvondsten) , maar het boek bevat vooral voortreffelijke beschouwingen over Hals’ werk, goede reproducties en heel veel smakelijke details die paginagroot of zelfs over twee pagina’s zijn afgebeeld."

Frans Hals (1582/4−1666) behoort tot de grootste schilders van de Nederlandse 17de eeuw. Hij introduceerde een totaal nieuwe stijl van portretteren en zijn virtuoze toets betekende een revolutie in de schilderkunst.

Als geen ander wist Hals zijn geportretteerden beweeglijk en levensecht af te beelden, soms zelfs lachend of glimlachend en in een zeldzaam ontspannen pose.

Tijdgenoten van Hals verbaasden zich er al over hoe hij erin slaagde zijn figuren zo te schilderen dat het lijkt alsof ze werkelijk ademen. Onder de Nederlandse schilders werd zijn losse, experimentele penseelvoering alleen geëvenaard door Rembrandt.

Deze rijkgeïllustreerde publicatie biedt een nieuwe blik op deze uitzonderlijke kunstenaar en plaatst hem en zijn werk in de context van zijn tijd. Op basis van nieuw onderzoek schetsen de auteurs een beeld van zijn familie, sociale kring, atelier en opdrachtgevers. Er is uitvoerige aandacht voor zijn portretkunst, van zijn intieme weergave van echtparen en families tot zijn spectaculaire schuttersstukken. Voor het eerst wordt apart ingegaan op de humor en lach in zijn werk en op de portretprenten die naar zijn schilderijen werden gemaakt. De indrukwekkende detailopnamen onderstrepen zijn buitengewone talent.

Dit boek bij de tentoonstelling in de National Gallery in Londen (van 30 september 2023 tot 21 januari 2024) en in het Rijksmuseum Amsterdam (van 15 februari tot 9 juni 2024) is een ontwerp van Irma Boom.

  • 29 x 23 cm
  • 224 pagina's
  • Hardcover
  • Nederlandstalige editie
  • Quadrichromie
  • ISBN 978 94 6466 662 5

Gerelateerde boeken