For the Insects and the Hounds – Drawings, Collages and Sculptures 2014–17

€ 49,00 Gratis verzending (Benelux)
Look inside
Beschrijving
Details

Het mysterieuze universum van kunstenaar Jockum Nordström

“Insecten boeien me enorm, net zoals een sterrenhemel: een heel universum dat vlakbij is, maar dat we niet echt begrijpen. Kleine figuurtjes, een soort aliens, waar we op geen enkele gesofisticeerde manier bij kunnen. Het is frustrerend. En ze zijn prachtig. Sommige zijn zelfs bijzonder goed gekleed.”

— Jockum Nordström


Jockum Nordström (1963) is een Zweedse kunstenaar die tot de diepere lagen van het dagelijkse leven door­dringt met nauwgezette, vaak surrëel en absurd lijkende collages, grafiettekeningen en kleine sculpturen. Hij laat zich onder meer inspireren door jazz, volkslegendes, outsiderkunst en architectuur en creëert nieuwe werelden van grenzeloze verbeelding en creativiteit, balancerend tussen poëzie en wreedheid. Door Vogue werd hij uitgeroepen tot “Rock star of the Stockholm art scene”.

Het mysterieuze universum van Nordström zweeft tussen zeer herken­baar en extreem bevreemdend. Het wordt bevolkt door allerlei figuurtjes en objecten: kikkers, insecten, schaaldie­ren, schepen, piano’s, naakte lichamen, mannetjes met veel te grote hoeden... Hij brengt ze intuïtief samen en laat ze zelf een stukje van hun verhaal vertel­len, alsof ze stuk voor stuk filmstills zijn. Hun verhalen zijn elegant maar wringen tegelijk.

Op het eerste gezicht lijken Nordströms werken kinderlijk naïef en onschuldig, maar wie langer kijkt, ontdekt hoe ontwrichtend en zorgwekkend ze zijn. Met veel charme lokken ze de blik van de kijker, die daarna geconfronteerd wordt met hun sinistere en soms gewelddadige ondertoon.

Dit boek brengt een overzicht van het veelzijdige werk dat Nordström maakte tussen 2014 en 2017.

Met een interview door Katarina Wadstein MacLeod.

Gerealiseerd in samenwerking met Zeno X Gallery en Koenig Books.

  • 28 x 22 cm
  • 182 bladzijden, incl. 5 uitslaanders
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Tweetalige editie Engels-Zweeds
  • ISBN 978 94 9267 787 7

Gerelateerde boeken