David Bowie's Tintoretto – The Lost Church of San Geminiano

Laatste exemplaren
€ 39,95 Gratis verzending (Benelux)
Look inside
Beschrijving
Details

Een nieuw licht op Tintoretto’s ultieme meesterwerk

Toen de schilder Jacopo Tintoretto (1518-1594) rond 1560-1570 zijn Heilige Catharina schilderde, een monumentaal altaarstuk voor de Venetiaanse kerk San Geminiano, had zijn roem een hoogtepunt bereikt. “Capriccioso, presto, e risoluto”, dat is hoe de Italiaanse kunsthistoricus Giorgio Vasari hem destijds omschreef. Wispelturig, snel en vastberaden. Vasari kon Tintoretto’s stijl moeilijk plaatsen maar vond hem toch een van fascinerendste schilders aller tijden.

Het emotioneel beladen werk van Tintoretto inspireerde vele kunstenaars en had onder meer ook een bijzondere plaats in de privéverzamelingen van barokschilders als Rubens en Van Dyck. Het is dus niet verwonderlijk dat Tintoretto’s Heilige Catharina een van de eerste kunstaankopen was van het Britse popicoon David Bowie en dat het na diens overlijden een nieuwe eigenaar kreeg, die het in langdurige bruikleen gaf aan het Palazzo Ducale in Venetië.

Onlangs ontdekten onderzoekers van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) een tekening onder de verflaag van de Heilige Catharina, die een nieuw licht werpt op zowel het ontstaansproces als de iconografie van het schilderij. Het werk is de culminatie van Tintoretto’s expressieve beeldtaal, zijn levende coloriet en explosieve toets, waarmee hij sterke emoties weet los te maken bij de toeschouwer.

In dit boek brengen essays van specialisten als Stijn Alsteens (Christie’s en The Metropolitan Museum of Art, New York), Christina Currie (KIK, Brussel), Xavier F. Salomon (The Frick Collection, New York) en Ben Van Beneden (Rubenshuis, Antwerpen) Tintoretto’s Heilige Catharina weer helemaal tot leven.

  • 28,4 x 22,5 cm
  • 160 pagina's
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Engelstalige editie
  • ISBN 978 94 6338 701 4

Gerelateerde boeken