Studie van een jonge vrouw – Een bijzondere blik in het atelier van Michaelina Wautier (1604-1689)

€ 22,50 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Phoebus Focus XIX


De Studie van een jonge vrouw (ca. 1649-1659) van de Brusselse kunstenares Michaelina Wautier lijkt op het eerste gezicht een gewone studie. Niets is minder waar! Een blik in detail en achter de verflagen onthult grote geheimen van deze vergeten belangrijke kunstenares. Niet alleen haar markante leven zelf maar ook het intrigerende werk roept veel vragen op. Wie is de afgebeelde vrouw? Hoe kwam het werk tot stand en wat was de functie ervan? Dankzij recent materiaaltechnisch onderzoek is het mogelijk de schilderes aan het werk te zien. Dit boek geeft dan ook een uitzonderlijke inkijk in het atelier van Michaelina Wautier.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Katrijn Van Bragt (°1993) studeerde kunstwetenschappen aan de KU Leuven, waar ze zich specialiseerde in zeventiende-eeuwse schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden. In 2015 liep ze stage in het Rubenshuis en het Kunsthistorisches Museum in Wenen, waarbij ze bijdroeg aan de organisatie van diverse tentoonstellingen over Peter Paul Rubens en Pieter Bruegel. Van 2016 tot 2019 beheerde Katrijn als assistent-conservator de collectie in het Rubenshuis en coördineerde ze de eerste monografische tentoonstelling over Michaelina Wautier. Sinds 2019 is Katrijn werkzaam als collectieconsultant bij The Phoebus Foundation en coördineerde ze onder meer de tentoonstellingen PiKANT! Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed (2019) en Blind Date – Portretten met blikken en blozen (2020).


Sven Van Dorst (°1990) genoot een opleiding als meester in de restauratie en conservatie aan de Koninklijke Academie/Universiteit Antwerpen. Hij was verbonden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, om zich vervolgens te vervolmaken aan het Hamilton Kerr Institute, een afdeling van Cambridge University. In 2016 richtte hij het restauratieatelier van The Phoebus Foundation op. Als hoofd van het atelier bracht Sven een team van gedreven restauratoren en conservatiewetenschappers samen dat dagelijks zorg draagt voor de collectie van The Phoebus Foundation. Onder de schilderijen die hij onder handen nam, bevinden zich werken van grootmeesters zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Anthonis Mor en Michaelina Wautier. Tussen 2017 en 2020 leidde Sven het onderzoeks- en restauratieproject van de panelen van het Dimpna-altaarstuk door Goossen van der Weyden.

  • 21 x 14,8 cm
  • 106 pagina's
  • Softcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 90 8274 676 1

Gerelateerde boeken

Geen boeken gevonden