Lightness (NL-EN, gesigneerd en genummerd)

€ 49,00 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Knokke-Heist door de ogen van fotografe Frieke Janssens

“Janssens’ nieuwe beeldenreeks Lightness zit vol van contradicties, dualiteiten en ambiguïteiten. Haar foto’s zijn ondraaglijk licht en ondraaglijk zwaar tegelijk. Het zet de deur open naar een hele resem nieuwe ideeën over onze drang naar escapisme, ons gebrek aan realiteitszin en onze oppervlakkigheid.”

– Thijs Demeulemeester

In Lightness presenteert fotografe Frieke Janssens een louterende beeldenreeks over de mens, de drang naar escapisme en de individuele zoektocht naar zingeving. Haar composities drijven op de visuele tegenstelling tussen gewichtloosheid en zwaartekracht, water en lucht, esthetiek en imperfectie. Met als ondertoon de zee en haar eeuwige sequentie van eb en vloed beschouwt de fotografe het universeel menselijke. In hoeverre kunnen we de ander ooit kennen of begrijpen?

Deze exclusieve genummerde en gesigneerde leporello-publicatie verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling Lightness in Cultuurcentrum Scharpoord, die plaatsvindt van 26 maart tot 12 juni 2022. De tentoonstelling is een onderdeel van ‘Foto Knokke-Heist’.

Met tekstbijdragen van Sofie Crabbé, Lize Spit en Thijs Demeulemeester.


Frieke Janssens (Brugge, 1980) bouwde de voorbije twee decennia een stevige reputatie op in binnen- en buitenland met haar opvallende geënsceneerde fotografie in spraakmakende series zoals Smoking Kids (2011), Your Last Shot (2012), Dianas (2015) en Animalcoholics (2016). Haar foto’s vertrekken vaak niet vanuit de realiteit, maar vanuit haar verbeelding. Frieke Janssens gebruikt haar studio zoals een schilder zijn canvas gebruikt. Het is een plek waar ze alle fotografische parameters – licht, compositie, modellen, setting, achtergrond – helemaal onder controle kan houden.

  • 26 x 19,5 cm
  • 59 pagina's (leporello), 16 pagina's (tekstcahier)
  • Hardcover zigzag leporello met tekstcahier
  • Quadrichromie
  • Tweetalige editie Nederlands-Engels
  • ISBN 978 94 6436 646 4

Gerelateerde boeken