Latif Al Ani

€ 39,95 Gratis verzending (Benelux)
uitverkocht
Look inside
Beschrijving
Details

De gouden jaren van Irak voor de lens van Latif Al Ani

Fotograaf Latif Al Ani (°1932, Bagdad) is de vader van de Iraakse fotografie. Hij was de eerste die het kosmopolitische leven van het bloeiende Irak van de jaren vijftig tot zeventig in beeld vastlegde. Zijn unieke zwart-witfoto’s vormen het visuele geheugen van een land tijdens zijn gouden jaren.

Al Ani toonde de levendige Iraakse cultuur in al haar overdaad en complexiteit. Hij documenteerde het steeds westerser wordende alledaagse leven, de politieke cultuur en de industrie en maakte luchtfoto’s van Baghdad in opdracht van een Britse oliemaatschappij.

Onder het onderdrukkende regime van Saddam Hoessein werd Al Ani verplicht te stoppen met fotograferen en lange tijd bleef het stil rond de kunstenaar.

In 2015 werd Al Ani genomineerd voor de Nederlandse Prins Claus Prijs en toonde hij onder impuls van S.M.A.K.-curator Philippe Van Cauteren zijn werk in het Iraakse Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië. Die gelauwerde tentoonstelling focuste op het vroege werk van Al Ani, waarin hij laat zien hoe zijn land ongeduldig sprong naar de moderniteit terwijl het tegelijk bleef vasthouden aan de tradities.

Deze publicatie wordt ingeleid door een interview met Latif Al Ani door Tamara Chalabi, voorzitster van de Ruya Foundation in Irak. Het bevat ook een essay van de Iraniër Morad Montazami, curator Midden-Oosterse kunst van Tate Modern. Montazami plaatst het werk van Al Ani in de bredere context van de modernisering van Irak, architectuur, archeologie en de ontwikkeling van de fotografie en de beeldcultuur.

  • 26 x 25 cm
  • 176 bladzijden
  • Hardcover
  • Bichromie en quadrichromie
  • Engelse editie
  • ISBN 978 94 9208 188 9


Gerelateerde boeken