It almost seemed a lily

€ 59,00 Gratis verzending (Benelux)
uitverkocht
Beschrijving
Details

Berlinde De Bruyckere in een kwetsbare dialoog met zestiende-eeuwse Besloten Hofjes

“Ik kneed een blad zo groot als mezelf en hang het voorzichtig in het eiken kader. Deze handeling herhaal ik zo lang tot het gevoel ‘lelie’ klopt. De bladeren zijn warm en drukken op elkaar. Ze hangen uit, versmelten en bepalen zelf hun vorm: It almost seemed a lily. […] De bloemblaadjes van de lelies verbind ik met huid, vlees. Hun geur met lust en genot. De weeë geur bij het verwelken met vergankelijkheid en pijn.”

— Berlinde De Bruyckere


Voor haar nieuwste werk liet de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere zich inspireren door de zestiende-eeuwse zogenaamde Besloten Hofjes. De Hofjes zijn kleine houten kastjes, gevuld met een amalgaam van artefacten, gaande van handgemaakte sculptuurtjes over zijden bloemen en diertjes tot wassen medaillons en met stof omwikkelde botrelieken. De Bruyckere voelt een nauwe verwantschap tussen haar werk en deze wonderlijke microkosmossen, die deel uitmaakten van de spirituele wereld van de Mechelse gasthuiszusters, die hen met veel zorg en toewijding vervaardigden.

Met haar serie It almost seemed a lily gaat De Bruyckere in dialoog met de zeven Besloten Hofjes van Mechelen, die onlangs erkend werden als topstukken. Ze creëerde monumentale houten lijsten met binnenin het tedere silhouet van een bloem, opgebouwd uit een veelheid aan elkaar tegelijk overlappende en onthullende materialen. De imposante afmetingen van de kaders contrasteren met de fragiliteit van wat ze omsluiten. Zoals de overdadigheid van de Hofjes de verbeelding aan het werk zet en een paradijselijke ‘tuin’ suggereert, zo evoceren ook de werken van De Bruyckere door hun materiële gelaagdheid en in elkaar overvloeiende contrasten een andere tijd en ruimte, Utopia.

De Bruyckere toont haar nieuwe serie voor het eerst in een gelijknamige tentoonstelling in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, waar ook de Besloten Hofjes bewaard worden (van 15 december 2018 tot en met 12 mei 2019).

Voor deze gelegenheid stelde de kunstenares een luxueuze map samen, waarin haar werk zowel visueel als conceptueel verbonden wordt met de Hofjes. Kwetsbare beelden van topfotografe Mirjam Devriendt worden verweven met poëtische teksten van Berlinde De Bruyckere, Barbara Baert (KU Leuven) en Lieve Watteeuw (KU Leuven).

De map bevat zes uitneembare katernen en laat zich stukje bij beetje openen en ontrafelen als was ze een Besloten Hofje.

  • 34,5 x 28 cm
  • 6 x 16 pagina's + 1 x 6 pagina's
  • Luxueuze map
  • Quadrichromie
  • Tweetalige editie Nederlands-Engels
  • ISBN 978 94 9267 777 8

Gerelateerde boeken