Descrittione di Tutti I Paesi Bassi – Lodovico Guicciardini (1521-1589) in de ban van de Lage Landen

€ 22,50 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Phoebus Focus XVI

In de zestiende eeuw ontdekt de westerse mens de wereld. De topografie beleeft in die periode een ongekende bloei. Gedreven door nieuwsgierigheid en zich goed bewust van de mercantiele voordelen brengen onder anderen Gerard Mercator en Abraham Ortelius de wereld in kaart. Terwijl zij landen aan de hand van nauwkeurige opmetingen in overzichtelijke kaarten vertalen, kiest de Italiaan Lodovico Guicciardini (1521-1594) voor het woord. In zijn magnum opus, Descrittione di tutti i Paesi Bassi (Beschrijving van de Nederlanden) uit 1588, beschrijft hij letterlijk ‘de hele Nederlanden’. Niets van zijn nieuwe thuisland ontsnapt aan het scherpe oog of de zin voor volledigheid van deze Florentijnse edelman. Niet alleen is de Descrittione daarom een levenswerk om u tegen te zeggen, het was zowel in de zestiende eeuw als vandaag een ontzagwekkende bron van informatie over de Lage Landen.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Dina Aristodemo (°1941) studeerde filosofie in Milaan en Napels en doceerde Italiaanse letterkunde aan de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Ze bestudeerde de Italiaanse literatuur van de negentiende en twintigste eeuw. Bijzondere aandacht besteedde ze aan de sprookjesproblematiek in de verhalen van Luigi Capuana en aan de literaire en cultuurhistorische raakvlakken tussen Italië en de Lage Landen, voornamelijk aan de hand van reisbeschrijvingen. Zo publiceerde ze in 1986 een geannoteerde uitgave van Olanda van Edmondo De Amicis. Het leeuwendeel van haar onderzoek richt zich echter op het werk van Italiaanse renaissanceschrijvers, en in het bijzonder op Lodovico Guicciardini en zijn meesterwerk, de Descrittione di tutti i Paesi Bassi. Over de Descrittione heeft ze tal van artikelen en essays gepubliceerd. In 1994 gaf ze een eerste kritische uitgave van de editie van 1588 uit. In 2020 verscheen een nieuwe, herziene en vermeerderde uitgave van deze publicatie, waarin de 78 ingekleurde gravures van de Descrittione die in het bezit zijn van The Phoebus Foundation werden opgenomen.

  • 21 x 14,8 cm
  • 106 pagina's
  • Softcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 6388 339 9

Gerelateerde boeken

Geen boeken gevonden