Phoebus Focus VII
Oorlog, onveiligheid, vluchtelingen, economische crisis: het zijn maar enkele verdacht vertrouwd klinkende trefwoorden die de zeventiende eeuw tekenden. Peter Snayers specialiseerde zich in het schilderen van oorlogstaferelen. Naast grote doeken die veldheren verheerlijkten, gaf hij ook de gewone man of vrouw weer, geteisterd door de dagelijkse oorlogsrealiteit. Een overval op reizigers haalt doorgaans de geschiedenisboeken niet. Maar dat thema staat wel centraal in het werk van Snayers waarover deze publicatie gaat. Een vergeten meester en een vergeten stukje geschiedenis komen zo weer tot leven.
In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.
Leen Kelchtermans (°1986) studeerde kunstwetenschappen aan de KU Leuven en de Universiteit van Amsterdam. Als aspirant van het FWO schreef ze een proefschrift over de topografische strijdtaferelen van de zeventiende-eeuwse Brusselse schilder Peter Snayers. In die eerste oeuvrestudie hanteerde ze een contextuele en crossdisciplinaire onderzoeksmethode om de betekenislagen van vroegmoderne oorlogsschilderijen te doorgronden. Haar doctoraat werd bekroond met de Erik Duverger-prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België. Na haar promotie werkte Kelchtermans als postdoctoraal vorser aan de KU Leuven. Momenteel is ze als kunsthistorisch onderzoeker actief voor The Phoebus Foundation.
- 21 x 14,8 cm
- 98 pagina's
- Softcover
- Quadrichromie
- Nederlandstalige editie
- ISBN 978 90 8282 903 7