
Wat kunstgeschiedenis ons vertelt over sociale media
‘De onverwachte lijn tussen oude kunsten en sociale media. Plots snap je de 2500 jaar aan beeldcultuur net dat ietsje beter. En laat je je minder rap vangen door de trucjes die appmakers overgenomen hebben van de oude kunsten. Warm aanbevolen.’
— De Morgen
‘Influencers en fans van Instagram hanteren dezelfde mechanismen als de oude meesters. Jonckheere toont heel precies aan hoe sterk de hedendaagse beeldcultuur en de kunst van oude meesters gelieerd zijn. Beelden die wij fotogeniek noemen en die goed scoren op sociale media – die dus instagrammable zijn – gaan terug op eeuwenoude mechanismen.’
— De Standaard
Wat heeft de Heilige Drievuldigheid te maken met sociale media? Waarom zijn we zo dol op kleurenfilters? Wat maakt hashtags zo krachtig? En waarom beleven we digitale beelden anders dan analoge?
In Instagrammable – Kunst, beeld en sociale media duikt Koenraad Jonckheere diep in de verrassende verbanden tussen 2.500 jaar Europese kunstgeschiedenis en onze moderne beeldcultuur op sociale media. Hij onthult hoe eeuwenoude ideeën over observatie, registratie en verbeelding ook nu nog onze omgang met digitale beelden beïnvloeden.
Met scherpe inzichten ontrafelt Jonckheere de paradox van ‘kijken zonder te zien en zien zonder te kijken’ in een wereld vol likes, hashtags en filters. Dit boek biedt een fascinerende blik op de kracht én de valkuilen van visuele communicatie in het digitale tijdperk.
Koenraad Jonckheere is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en auteur van de bestseller Another History of Art – 2.500 jaar Europese kunstgeschiedenis.
- 21 x 16,5 cm
- 312 pagina’s
- Hardcover
- Quadrichromie
- Nederlandstalige editie
- ISBN 978 94 6494 146 3






Gerelateerde boeken


