Haarnetten en andere hoofddeksels – Het hoofd getooid van de late oudheid tot islamitisch Egypte (400-1500)

€ 22,50 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Phoebus Focus XVII

In zowat alle culturen ter wereld waren – en zijn – losse haren moreel verdacht, en als dat niet zo is, symboliseren ze vermeende vrijheid. Meestal echter moet er worden ingebonden. Al in de oudheid ontstaat zo de ‘geschiedenis’ van het kapsel en de hoofddoek. Archeologe Petra Linscheid introduceert de collectie historische hoofddeksens uit Egypte van The Phoebus Foundation. De verzameling neemt een tijdspanne van meer dan duizend jaar in beslag.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken en deelcollecties uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Petra Linscheid (°1962) studeerde christelijke archeologie in Bonn en Byzantijnse studies in Berlijn. Ze publiceerde over collecties van vroeg-Byzantijns (‘Koptisch’) textiel uit Egypte in Duitse musea. In 2011 doctoreerde ze aan de Freie Universität Berlin met de thesis Frühbyzantinische textile Kopfbedeckungen – Typologie, Verbreitung, Chronologie und soziologischer Kontext. Samen met Antoine De Moor en Cäcilia Fluck is ze co-organisator van het tweejaarlijkse congres Textiel uit de Nijlvallei, dat plaatsvindt in HeadquARTers in Antwerpen. Momenteel is Petra onderzoeksassistente aan de Universiteit van Bonn, departement christelijke archeologie, en spitst haar werk zich toe op archeologisch textielonderzoek. In die hoedanigheid werkt ze mee aan twee projecten over Romeinse en vroegmiddeleeuwse plaatselijke textielvondsten.

  • 21 x 14,8 cm
  • 90 pagina's
  • Softcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 90 8274 672 3

Gerelateerde boeken

Geen boeken gevonden