Big Bang – De verbeelding van het universum

€ 55,00 € 33,00 Gratis verzending (Benelux)
Look inside
Beschrijving
Details

Magistrale kijk op de verbeelding van de kosmos

"Wij creëren het universum, net zoals het universum ons creëert."

— Stephen Hawking & Thomas Hertog


Hoe is het heelal ontstaan? Zal het ooit eindigen? De kosmos en de plaats van de mens in het heelal fascineren ons al duizenden jaren. De immense vraagstukken inspireren wetenschappers en prikkelen net zo goed de fantasie van kunstenaars.

Dit unieke boek brengt wetenschappers en beeldende kunstenaars samen. Het biedt een magistrale kijk op de verbeelding van het universum vanaf het neolithicum tot vandaag. Tientallen verbluffende moderne en hedendaagse kunstwerken gaan daarnaast in dialoog met de bigbangtheorie in haar diverse vormen. Professor Georges Lemaître lanceerde zijn revolutionaire inzichten over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit en zette zo de wereld op zijn kop. Anno 2021 zijn onze ideeën over de big bang en de kosmos nog altijd in evolutie, maar de verwondering en het verlangen om vorm te geven aan wat we niet helemaal kunnen doorgronden blijven onveranderd.

De publicatie verschijnt naar aanleiding van twee tentoonstellingen die georganiseerd worden in het kader van 'KNAL! Stadsfestival van de Big Bang' in Leuven van 15 oktober 2021 tot 30 januari 2022. Verbeelding van het universum is een cultuurhistorische tentoonstelling in M Leuven. Voorbij de oerknal in de Leuvense Universiteitsbibliotheek is een expo op het snijvlak van wetenschappen enerzijds en moderne en actuele beeldende kunst anderzijds.

Met verhelderende teksten van onder anderen Barbara Baert, Abdelkader Benali, Thomas Hertog, Hannah Redler Hawes, Jan Van der Stock en Annelies Vogels.


Barbara Baert is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep kunstwetenschappen van de KU Leuven.

Thomas Hertog is theoretisch natuurkundige en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij werkte nauw samen met Stephen Hawking.

  • 31,3 x 21,5 cm
  • 304 pagina's
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 6388 786 1

Gerelateerde boeken