De geschiedenis van 200 jaar UGent verwoord en verbeeld
aan de hand van 200 objecten
Universiteiten zijn net als mensen. Als ze maar oud genoeg worden, kun je hun levensgeschiedenis reconstrueren aan de hand van de objecten die ze ooit gebruikten, bedachten en nalieten. Uit die gedachte is 200 jaar UGent in 200 objecten geboren, een prachtig lees- en kijkboek waarmee de Universiteit Gent (1817-2017) je uitnodigt om haar tweehonderdste verjaardag mee te vieren.
Een versleten reiskoffer van een student, een maanatlas, een zakmicroscoop (met vlo), een medaille van de Vlaamse Nobelprijswinnaar Corneel Heymans, een foto van een gesneuvelde student, het truweel van UGent-stichter Willem I waarmee de eerste steen van de aula gemetseld werd: de tweehonderd geselecteerde objecten zijn divers. Duur en goedkoop. Oud en nieuw. Poëtisch en prozaïsch. Zeldzaam en banaal. Hilarisch en pijnlijk. In al hun verscheidenheid vertellen ze het verhaal van een universiteit die diepgeworteld is in de samenleving. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waarom de platenhoes van het laatste Gorki-album er zonder de UGent wellicht helemaal anders had uitgezien en hoe de Eco Car Energy 5 je met één liter dieselequivalent van Stockholm naar Barcelona brengt.
Voor wie studeert of ooit studeerde aan de Universiteit Gent, maar ook voor al wie geniet van verborgen verhalen achter bijzondere objecten, is dit bezielde en bezielende boek een absolute must have.
Met tekstbijdragen van Patrick De Rynck, Ann-Sofie Dekeyser, Agnes Goyvaerts, Petra Gunst en Pascal Verbeken.
- 24 x 23 cm
- 240 bladzijden
- Hardcover
- Quadrichromie
- Nederlandstalige editie
- ISBN 978 94 9208 189 6