The Measurement of Presence

€ 30,00 € 15,00 Gratis verzending (Benelux)
Beschrijving
Details

Publicatie bij de spraakmakende tentoonstelling in het Nederlandse Paviljoen op de Biënnale van Venetië 2019

In 2019 werd het Nederlandse Paviljoen op de Biënnale van Venetië gecureerd door Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Hij verenigt installaties van Remy Jungerman met muurschilderingen en schilderijen van Iris Kensmil in de tentoonstelling The Measurement of Presence.

De kunstenaars, die elk een andere generatie vertegenwoordigen, brengen in hun werk invloeden van verschillende achtergronden samen. Door dat te doen nemen ze de wereld de maat. Wat Jungerman en Kensmil bindt, is de zoektocht naar het historisch overkoepelende van een locatie, van een patroon, van een persoonlijke geschiedenis. Net daarin ligt de sleutel, een sleutel voor nieuwe vormen van samenleven, waarin transnationaliteit een voorbeeld kan zijn.

Jungerman is geïnteresseerd in de weg die patronen, tekeningen en vormen afleggen. Hij laat motieven uit Afrika, van de Marrons en het twintigste-eeuwse modernisme samenkomen. Kensmil biedt in haar schilderijen en muurschilderingen een andere blik op de rol van de zwarte vrouw in het (recente) verleden en in het heden.

Beide kunstenaars vinden hun inspiratie deels in het modernisme en het gedachtegoed van De Stijl. Ze combineren aspecten uit die avant-garde met elementen uit andere tradities. De architectuur van het door Rietveld gebouwde paviljoen speelt daarom ook een belangrijke rol bij de inrichting van de tentoonstelling.

Dit boek is de catalogus bij deze spraakmakende tentoonstelling.

  • 30 x 21,8 cm
  • 176 bladzijden
  • Softcover
  • Quadrichromie
  • Engelstalige editie
  • ISBN 978 94 9267 780 8

Gerelateerde boeken