Paula Rego

€ 39,95 Gratis verzending (Benelux)
uitverkocht
Look inside
Beschrijving
Details

Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie in het buitengewone oeuvre van de Portugees-Britse kunstenares Paula Rego

Het radicale en compromisloze oeuvre van Paula Rego (°1935) getuigt van een uitzonderlijke verbeeldingskracht. In de loop van haar meer dan zestigjarige praktijk gaf de kunstenares een nieuwe invulling aan de figuratieve kunst en bracht ze een revolutie teweeg in de manier waarop vrouwen en hun ervaringen worden voorgesteld.

Deze rijk geïllustreerde publicatie schetst een omvattend en indringend beeld van Rego’s werk, van haar vroege collages en expressieve schilderijen uit begin jaren 1950 tot de grote pastels met complexe, in haar atelier geënsceneerde taferelen uit de jaren 2000. Het boek belicht zowel de iconische als zelden getoonde werken en biedt inzichten in het intens persoonlijke karakter en de sociaal-politieke context van haar unieke subversieve kunst.

Rego’s bijdrage aan de moderne en hedendaagse kunst komt aan bod in diverse essays over cruciale aspecten van haar kunstenaarschap: de overdadige en politiek radicale kwaliteit van haar vroege collagewerken; haar voortdurende experiment met vertelvormen; het representeren van de verwevenheid tussen liefde en pijn; de invloed van jungiaanse therapie die haar ertoe aanzette het innerlijke leven zichtbaar te maken; en de dialoog én afrekening met oude meesters, doordat ze vrouwelijke personages laat infiltreren in verhalen met een van oudsher mannelijk perspectief.

Met tekstbijdragen door Laura Stamps (Kunstmuseum Den Haag), Elena Crippa (Tate Britain), Maria Manuel Lisboa (Universiteit Cambridge), Minna Moore Ede, Zuzana Flaskova (Tate Britain), Giulia Smith (Universiteit Oxford) en Marina Warner.

Van 27 november 2021 tot 20 maart 2022 presenteert Kunstmuseum Den Haag in samenwerking met Tate Britain de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan 100 collages, schilderijen, tekeningen en sculpturen.

  • 27,5 x 23 cm
  • 240 pagina's
  • Hardcover
  • Nederlandstalige editie
  • Quadrichromie
  • ISBN 978 94 6388 783 0

Gerelateerde boeken